Naspolyalekvár

640px-naspolya_03.jpg

Édesanyám ígérte, hogy hoz nekünk egy kevés naspolyát, ami gyerekkorom egyik kedvenc gyümölccse, számomra különlegesség, mivel nagyon rövid ideig érik és akkor is csak miután "megcsípte a dér" fogyasztható igazán. De a mennyiség amit hozott annyira sok volt, hogy képtelenek voltunk megenni. Turmixba nehézkes tenni a magok miatt, nyersen maszatolós és hosszadalmas, így jutottam arra, hogy lekvárt főzök belőle. Így utólag kicsit sajnálom, hogy nem főztem cukormentes verziót, de aki úgy gondolja, próbálkozzon, legközelebb én is megteszem, mivel a gyümölcs húsa szerintem már magában is eléggé édes :)

Íme a recept:

- 2 kg naspolya

- 40 dkg cukor

 

1. A naspolyákat mossuk át jó alaposan, majd rakjuk fel egy nagyobb lábosban főni. Adjunk hozzá nagyjából fél liter vizet. A  kezünkkel, vagy egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a gyümölcsöket, és sűrűn kevergetve főzzük addig, amíg a naspolyák teljesen szét nem főnek (kb. 15-20 perc).

2. Az így kapott masszát nyomkodjuk át egy nagyobb lyukú szűrőn, ami a gyümölcs héját és a is magokat felfogja

3. A leszűrt gyümölcspéphez öntsük hozzá a cukrot, és tegyük vissza a tűzre. Kevergetve főzzük sűrűre, és forraljuk legalább 10 percig.

4. Ezután töltsük kis üvegekbe, melyeket egyből lezárunk, és végül 24 órára száraz dunsztba teszünk.

 

(nosalty.hu oldaláról)